Biatlete Mäkäräinen klopt Dahlmeier in eindsprint, Bø verslaat Fourcade

heywoodu

In het Duitse Ruhpolding is de voorlaatste World Cup-week voor de Olympische Spelen afgesloten. Zondag stonden twee wedstrijden op het programma, de massastart bij de mannen en die bij de vrouwen.

Bij de mannen bleef een grote groep bij elkaar na de eerste twee schietbeurten, beiden in liggende positie. Bij de eerste staande keer schieten ging het fout voor Martin Fourcade, die de laatste weken domineert. De Fransman tekende voor twee missers en liep 42 seconden achterstand op, maar toch langlaufde hij zich in rap tempo een weg naar voren.

Na de laatste keer schieten vertrok Fourcade als vierde op nog maar 17 seconden van leider Johannes Thingnes Bø, die zelf ook één keer gemist had. De Noor bleek net te rap voor Fourcade en Bø pakte dan ook de zege, zijn zesde van het seizoen. Fourcade ging wel voorbij aan zijn landgenoten Quentin Fillon Maillet en Antonin Guigonnat, die in het seizoen van zijn doorbraak wel zijn tweede podiumplek pakte.

Bij de vrouwen leek Rosanna Crawford lang op weg naar het podium. Dat pakte ze eerder in de week al, wat toen de eerste keer in ruim tien jaar was dat een Canadese het podium haalde. Na vier schietbeurten vertrok Crawford zelfs als eerste met zestien seconden voorsprong op de rest, waardoor een historische Canadese zege niet onmogelijk leek.

De foutloos schietende, maar minder snel langlaufende Crawford kreeg het echter lastig. De snelle Laura Dahlmeier en Kaisa Mäkäräinen kwamen in rap tempo naderbij en vlogen voorbij de Canadese. Mäkäräinen opende in de slotmeters de aanval op de Duitse en tot verdriet van het publiek was de Finse de rapste. Crawford leek het podium even vast te houden, maar in de allerlaatste meters kwam Veronika Vitkova uit Tsjechië op haar laatste adem nog langszij.