Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer

anoniem_13042019115511

Na vijf jaar bivakkeren op de ambassade van Ecuador in Londen heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange een burgerservicenummer van het Zuid-Amerikaanse land gekregen. Sinds woensdag staat hij in de Ecuadoraanse bevolkingsregister met het nummer 1729926483. Maar of hij hiermee ook de nationaliteit van het land heeft gekregen is onduidelijk. Evenals wat dit betekent voor de uitleveringskwestie.

De regering in Quito wil niet bevestigen of Assange het staatsburgerschap heeft verkregen. Op Twitter heeft Assange een foto van zichzelf in een Ecuadoraans voetbalshirt geplaatst, waarmee hij de geruchten versterkt.

Normaal krijgen genationaliseerde buitenlanders in Ecuador een nummer dat begint met 30. Assanges nummer begint met 17, dat voorbehouden is aan Ecuadoranen die in de provincie Pichincha zijn geboren.

De geboren Australiër vluchtte in 2012 de ambassade binnen om te voorkomen dat hij zou worden uitgeleverd aan Zweden en de VS. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, had dinsdag om internationale hulp gevraagd, omdat de bewaking van de ambassade duur is.

Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer
Assange heeft Ecuadoraans burgerservicenummer (Foto: ANP)