Rotterdam:zet werklozen voor de klas

Janneke (Janneke141)

Rotterdamse werklozen moeten worden omgeschoold tot leraren. Dat vindt de wethouder van onderwijs aldaar, Sven de Langen (CDA)

Ook zijn voorganger, de huidige vicepremier Hugo de Jonge, wees al op het groeiende lerarentekort in de stad. Begin 2016 probeerde de stad al leraren van buiten te lokken met een welkomstbonus van vijfduizend euro. Hoeveel hiervan gebruik is gemaakt is overigens niet bekend.

Volgende de Langen is het 'nog niet expliciet naar voren gekomen' dat scholen onbevoegde docenten voor de klas zetten, maar "er zijn signalen dat directeuren en intern begeleiders voor de klas staan of dat leraren extra werken op hun vrije dag." Op zich is dit al een tegenstrijdigheid (interne begeleiders en onderwijsassistenten hebben geen lesbevoegdheid) maar iedereen die wel eens een school van binnen ziet, zal weten hoe de realiteit eruit ziet. Onbevoegde docenten zouden natuurlijk ook helemaal niet passen in de Rotterdamse ambitie om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Gelukkig ziet De Langen zelf ook wel in dat niet iedere werkloze in aanmerking komt voor zijn projectje; slechts zes procent van het bestand thuiszitters is hoger opgeleid, en het grootste deel daarvan ook nog eens in een compleet andere richting.

Geschikte kandidaten mogen deel gaan nemen aan een zij-instromerstraject. In totaal wordt er acht ton uitgetrokken om 80 nieuwe leraren aan te trekken, waarbij schoolbesturen maximaal 10.000 euro per zij-instromer ontvangen als ze de nieuwe docenten een volledig salaris betalen.

Dat worden dus toch onbevoegde leraren voor de klas. En nog een klein detail: een lerarenopleiding duurt ook in deeltijd drie jaar, maar je mag volgens de flexwet maximaal twee jaar op tijdelijke contracten werken.