IJsselmeer kouder dan de Noordzee

Monique Verlind (DJMO)

Doordat er maar weinig buien over land trekken is de kans groot dat het op verschillende plaatsen tijdens de nieuwjaarsduik droog blijft. Het zeewater is langs de westkust zo’n 7 graden en dat is vrij normaal. In het binnenland is het water vaak 6-7 graden. Een duik in het IJsselmeer is het koudst, het water is daar ongeveer 4,5 graden. De komende dagen is het wisselvallig en zacht. In het weekend zijn er minder buien en daalt de temperatuur naar 5-7 graden op zondag. ’s Nacht kan het een graadje vriezen.

De laatste tijd is het erg wisselvallig weer. Gisteren viel in De Bilt meer dan de halve maandsom op één dag met 39 mm. Ook de komende dagen kunnen we vaak regen verwachten. Juist vandaag is het tijdens de traditionele nieuwjaarsduik niet zo nat. Er trekken wel enkele buien over het land, maar er zijn ook genoeg droge perioden waarin de zon soms tevoorschijn komt. In Zeeland is de kans op regen met 60 procent het grootst.

Rond het middaguur staat er een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind en is het een graad of 8. Voor de toeschouwers bij de nieuwjaarsduik is het helemaal niet koud en vooral met wat zon is het genieten. Door de wind koelen de deelnemers, zodra ze uit het water stappen, snel af. Vooral aan de kust is het door een krachtige wind op het strand kouder dan in het water. De gevoelstemperatuur ligt op 2-4 graden in het noorden en in Zeeland, 5 langs de westkust en 6 in het zuiden.

Aan de westkust is het zeewater een graad of 7. Daarmee is het net een graadje warmer dan normaal. Ook de voorgaande jaren was het water net iets aan de warme kant. Begin 2017 was het wel erg koud met gevoelstemperaturen tussen -2 en -4 graden. In 2016 was het water met 9-10 graden het warmst sinds jaren. Dit kwam doordat december 2015 het warmst is verlopen in ruim 300 jaar. Voor een koude duik moeten we terug naar 2011. Toen was het zeewater amper 4 graden en daarmee was het de koudste duik van deze eeuw.

IJsselmeer kouder dan de Noordzee
Ook in het binnenland worden op talloze plaatsen nieuwjaarsduiken georganiseerd. Op veel plaatsen wordt door Rijkswaterstaat een watertemperatuur tussen 6 en 7 graden gemeten. In Zeeland is het water met 5 tot 6 graden wat frisser. Het water in de Waddenzee is wat kouder dan de Noordzee en schommelt rond 5,5 graden.

Wie het jaar juist wil beginnen met een extra koude duik moet het zoeken rond het IJsselmeer. Op dit moment worden temperaturen gemeten van 4,3 tot 4,7 graden en is daarmee de koudste plek van het land.