Bergsma mag olympisch goud verdedigen, Kramer wint 10km op OKT

heywoodu

Sven Kramer heeft op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de tien kilometer gewonnen. Met 12:54.04 was Kramer, die in Pyeongchang eindelijk olympisch goud hoopt te pakken op de langste afstand, een klasse beter dan de rest.

De strijd ging vooral om de tweede plek en daarmee het tweede - en tevens laatste - beschikbare startbewijs. Dat werd een strijd tussen de mannen van Jillert Anema's Team Clafis, waarvan Bob de Vries als eerste het ijs op kwam. De verrassende winnaar van de vijf kilometer reed een sterke race, versloeg Jan Blokhuijsen en kwam na 13:01,12 over de finish.

Erik Jan Kooiman en Jorrit Bergsma betraden in de laatste rit het ijs en de twee begonnen aanzienlijk trager dan De Vries. Halverwege hadden ze zo'n vijf seconden achterstand op hun teamgenoot, maar vanaf dat moment kwam de vooraf al te verwachten ommekeer: De Vries' tweede deel van de race was beduidend minder goed, waar Bergsma en Kooiman de versnelling wel konden vinden.

Bergsma trok de gashendel open en gooide de ene na de andere 30'er op het ijs, waardoor hij al snel relatief ruim onder de tijd van De Vries zat. De regerend olympisch kampioen klopte zijn teamgenoot, klokte 12:58,78 en plaatste zich zo gewoon voor de Spelen, waarmee hij liet zien dat zijn matige optredens in de World Cup in Noord-Amerika weinig over zijn kansen op olympische kwalificatie zeiden.

Bergsma mag zijn titel verdedigen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Bergsma mag zijn titel verdedigen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)