Social media-app wordt officiële identificatie

heywoodu

In China kan men zich binnenkort officieel identificeren met de in het land razend populaire social media- en berichtenapp WeChat. Het bedrijf is begonnen met het WeChat ID-programma, waardoor Chinezen geen ID-kaart meer op zak hoeven hebben.

Inwoners van een district van de miljoenenstad Guangzhou kunnen hun ID-kaart sinds maandag koppelen aan hun WeChat-account. Volgens lokale media hebben zo'n dertigduizend mensen dat in de eerste dagen al gedaan.

Binnen WeChat wordt gezichtsherkenning gebruikt om de identiteit van gebruikers te verifiëren, waarna de WeChat ID-kaart voor alles gebruikt kan worden waar een normale kaart voor nodig zou zijn: van inloggen bij overheidsdiensten tot het boeken van hotels en het bestellen van tickets.

De bedoeling is naar verluidt dat het in Guangzhou lopende project uitgerold wordt naar de rest van China. Dat zou mogelijk zelfs begin januari al het geval kunnen zijn. WeChat ontstond in 2011 als chat-app, maar is inmiddels een enorm social media-platform, vol met onder meer ook cloudopslag, online shopping en manieren om elektronisch te betalen. De marktwaarde van ontwikkelaar Tencent is bijna gelijk aan dat van Facebook.