Geblesseerde Verbij mist 1000 meter op OKT

heywoodu

Voor schaatser Kai Verbij zit het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf erop. De wereldkampioen sprint boekte woensdag op de 500 meter met de tweede plek zijn ticket naar de Olympische Spelen, maar hij liep daarbij een spierscheuring op in zijn rechterlies.

Het ging fout bij de derde start, die nodig was omdat ploeggenoot Dai Dai Ntab twee keer vals startte. Zijn liesblessure zou in principe enkele weken nodig hebben om te herstellen, waardoor hij net voor de over zes weken startende Olympische Spelen weer fit zou kunnen zijn.

In theorie zou Verbij door schaatsbond KNSB aangewezen kunnen worden voor de 1000 meter, maar technisch directeur Arie Koops wilde daar donderdag nog niks over kwijt. "Daar kunnen we pas na het OKT naar kijken."

Verbij pakte vorig jaar brons op het WK afstanden op de 1000 meter en eindigde op het door hem gewonnen WK sprint als derde en negende. Hij won één keer een World Cup-wedstrijd, net als dit seizoen. Of dat voldoende is voor een aanwijsplek valt nog te bezien.