Loting dag 3 OKT: Bergsma ook na Kramer op 10.000 meter

Olga Kroeders

Op dag drie van het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen worden de 500 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen verreden.

Rond de klok van 17:00 uur wordt begonnen met de 500 meter voor vrouwen. Omdat ons land op die afstand internationaal niet meedoet om de medailles, is dit de minste afstand van het toernooi. Op de matrix staan de eerste drie plekken op de 500 meter ook helemaal onderaan. In de achtste rit treft Marrit Leenstra Jutte Leerdam. Letitia de Jong, die op de kilometer net naast een olympisch ticket greep, rijdt in de rit erop tegen Janine Smit. De laatste rit gaat tussen Nederlands kampioene Jorien ter Mors en Floor van de Brandt.

Rond kwart voor zes moeten de mannen het ijs op voor de 10.000 meter. In de vierde rit rijdt Bob de Vries, die verrassend dinsdag de 5.000 meter won, tegen Jan Blokhuijsen. Sven Kramer rijdt in de rit erna tegen Jouke Hoogeveen. Jorrit Bergsma, die naast een olympisch ticket op de 5.000 meter greep, sluit de 10.000 meter samen met Erik Jan Kooiman af.