Brand en Van Aert winnen Waaslandcross

TargaFlorio

Zaterdag heeft Lucinda Brand de Waaslandcross in Sint-Niklaas gewonnen. De Nederlandse veldrijdster versloeg Sanne Cant. Sophie de Boer werd derde. Bij de mannen kwam Wout van Aert als eerste over de finish. Door de naweeën van een verkoudheid stond Mathieu van der Poel niet aan de start.

Vanwege ziekte stond Marianne Vos niet aan de start in Sint-Niklaas. Wereldkampioene Cant had een slechte start en ging pas als tiende het veld in. Brand was wel goed weg en reed in de eerste ronde alleen weg. De renster van Team Sunweb bouwde een voorsprong op van vijftien seconden. In de slotfase kwam Cant nog dichtbij maar Brand wist de eerste plaats te behouden. Op de derde plaats eindigde De Boer.

Om 15.00u gingen de mannen van start. Na de start reed een kopgroep weg met Van Aert, Quinten Hermans, Marcel Meisen, Tim Merlier, David van der Poel en de gebroeders Toon en Thijs Aerts. In de vierde ronde reed Van Aert als enige door de zandstrook en pakte een voorsprong op zijn lopende concurrenten. De wereldkampioen reed veertig seconden weg bij zijn achtervolgers. Ook een valpartij Van Aert in de negende ronde bracht de eerste plaats niet meer in de gevaar. Toon Aerts versloeg zijn ploeggenoot Hermans voor de tweede plaats. Beste Nederlander was Van der Poel op plaats vier.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Sophie de Boer (NED)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Helen Wyman (GBR)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Loes Sels (BEL)
9. Christine Majerus (LUX)
10. Ellen van Loy (BEL)

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. David van der Poel (NED)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Marcel Meisen (GER)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Rob Peeters (BEL)
9. Thijs Aerts (BEL)
10. Dieter Vanthourenhout (BEL)