Britse erkenning voor graf oorlogspaard

Cobra4

Luitenant Leonard Comer Wall, officier bij de artillerie en schrijver van oorlogsgedichten, sneuvelde op 9 juni 1917 in de omgeving van Ieper. Dat was in die tijd helaas niet echt bijzonder. Wat het wel bijzonder maakt is dat, volgens The Telegraph, het graf van het paard waar hij op dat moment op zat, Blackie, 100 jaar later officiële historische erkenning krijgt.

Historic England heeft het graf dit jaar toegevoegd aan de lijst met beschermde monumenten en gebouwen en zal voortaan door de organisatie onderhouden worden. Alan Carr: "Erkenning voor de rol van paarden in de Eerste Wereldoorlog liet veel te lang op zich wachten. We hopen dat erkenning van dit graf als historisch erfgoed dit wat goed maakt."

Blackie, vermoedelijk geboren in 1905, diende bij 275th Brigade Royal Field Artillery. Samen met zijn ruiter Wall maakte hij gevechten mee bij Arras, Somme en Ieper. In het testament van Wall stond dat, mocht hij de oorlog niet overleven, Blackie met al zijn medailles begraven moest worden. Wall sneuvelde terwijl hij op Blackie zat. Het paard raakte gewond maar kon opgelapt worden en in dienst gedurende de rest van de oorlog.

Na de oorlog haalde de moeder van Wall Blackie terug naar Engeland. Hiermee was Blackie één van de weinige paarden die na de oorlog terugkeerde naar Engeland. Tot zijn pensioen in 1930 werd Blackie uitgeleend aan een manege waar militairen leerden paardrijden. In december 1942 stierf het paard in een rustoord voor paarden in Halewood. Blackies dood was landelijk nieuws. En conform de wens van luitenant Wall volgde er een begrafenis. 

Ondanks dat er nog meer graven van oorlogspaarden zijn is Historic England niet van plan meer graven als erfgoed aan te wijzen. Wel komt er een landelijk War Horse Memorial.

Graf van Blackie (heritagecalling)
Graf van Blackie (heritagecalling)