Komende week veel vallende sterren te zien

Monique Verlind (DJMO)

De grootste meteorenzwerm van het jaar, de Geminiden, dient zich komende week aan. In tegenstelling tot vorig jaar stoort de maan dit jaar amper. Bij helder weer zijn tijdens de nacht van woensdag op donderdag en tijdens de nacht van donderdag op vrijdag 80 à 90 vallende sterren per uur waar te nemen. Vooralsnog verwachten de meteorologen van Weeronline voor volgende week een wisselend bewolkt weerbeeld. Opklaringen zijn goed mogelijk, maar er trekken ook wolken en buien over.

Wie 's nachts gaat kijken naar de Geminiden doet er goed aan een dikke jas aan te trekken. De nachtelijke temperatuur ligt komende week net boven het vriespunt. Het waait stevig door, waardoor het voor het gevoel behoorlijk koud is. De gevoelstemperatuur ligt rond -2 graden.

De Geminiden is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. Vanaf 11 december neemt het aantal meteoren flink toe en wordt het de moeite waard om te kijken. Er zijn dan rond 3 uur ’s nachts zo’n 30 vallende sterren per uur te zien. In de nacht van 12 op 13 december loopt dit aantal op naar zo’n 50 per uur en tijdens de pieknachten van 13 op 14 december en 14 op 15 december zijn zelfs 80-90 vallende sterren per uur te zien. De nachten daarna neemt het aantal vallende sterren weer af.

Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Vanaf zonsondergang tot zonsopkomst staat het sterrenbeeld Tweelingen boven de horizon. Naarmate Gemini hoger aan de hemel komt te staan zullen er meer vallende sterren te zien zijn. Aan het einde van de nacht komt de maan op, waardoor de kans om vallende sterren te zien iets afneemt. Er is slechts een dunne schil van de maan te zien en dus verspreidt de maan weinig verstorend licht.

Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Komende week veel vallende sterren te zien (Foto: SplitShire)
Komende week veel vallende sterren te zien (Foto: SplitShire)