May onder vuur om brexit-fiasco

Redactie

De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de mislukte onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese Unie.

Ze probeert dinsdag de gedoogpartij DUP alsnog zover te krijgen om akkoord te gaan met de deal die May maandag bijna had gesloten over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Noord-Ierse DUP zette de voet dwars bij het plan om Noord-Ierland wel toegang te laten houden tot de Europese interne markt, waardoor May met lege handen naar huis moest.

"De DUP houdt deze regering aan de macht en we mogen hun politieke positie dus niet onderschatten", zei oud-minister van brexitzaken David Jones tegen The Guardian.

De Noord-Ierse grens is niet het enige struikelblok in de onderhandelingen. De EU en Groot-Brittannië zijn het ook nog niet eens over de invloed van het Europese Hof van Justitie na de brexit en de positie van EU-burgers die in het land wonen.

Update 15.15 uur
May verzekerde dat ze dinsdag met de Noord-Ieren overlegt en dan deze week weer snel naar Brussel gaat. Maar in Belfast klonken andere geluiden.

De leider van de DUP, Arlene Foster, liet volgens Britse media weten dat het nog lang geen zin heeft om met May over de brexit te gaan praten, omdat de standpunten van de partijen nog zo ver uit elkaar liggen. May heeft Foster dinsdag wel heel even aan de telefoon gehad, meldden bronnen bij de DUP.

De Ierse regering heeft ondertussen geen zin om terug te krabbelen op de resultaten die maandag schijnbaar werden behaald. Volgens premier Leo Varadkar moet May de DUP beter uitleggen hoe de overeenkomst in elkaar steekt.

May probeert Noord-Ierlanddeal te redden
May onder vuur om brexit-fiasco (Foto: ANP)