Slalomskiesters nemen macht over op afdaling

heywoodu

De slalom en de afdaling, in het alpineskiën zijn het de twee uitersten. De slalom is het meest technische onderdeel, terwijl de afdaling hét onderdeel voor de snelheidsfreaks is. Tijdens de World Cup in het Canadese Lake Louise werd dat echter even door elkaar geschud.

De afdaling van zaterdag werd uitgesteld wegens een grote stroomstoring in het gebied. Een dik uur later dan gepland konden de dames dan toch van start en de Duitse Viktoria Rebensburg bleek razendsnel. Na haar was het echter de beurt aan de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, al jaren dé dominante vrouw op de slalom, en die dook 0,13 seconden onder haar tijd.

Drie dames kwamen nog in de buurt van de tijden van Shiffrin en Rebensburg: de Liechtensteinse Tina Weirather bleef op 0,31 seconden steken en eindigde uiteindelijk als vijfde, terwijl de winnares van vrijdag, de Oostenrijkse Cornelia Hütter, 0,19 seconden toe moest geven. Dat leek genoeg voor plek drie, tot de Zwitserse Michelle Gisin - nog een slalomspecialiste - zich op 0,17 tellen van Shiffrin voor Hütter positioneerde.

Voor Gisin, al enkele jaren een subtopper op de slalom, was het pas haar zevende afdaling op het hoogste niveau. Waar ze op de slalom nog nooit een podium pakte - op de alpinecombinatie deed ze dat al wel eens - lukte het op de snelheidsdiscipline wel: plek drie, achter Shiffrin en Rebensburg.