Mannen winnen ploegenachtervolging, dames onderuit

Stefan (sportfreak)

De Nederlandse mannen hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de ploegenachtervolging gewonnen, de dames gingen onderuit en zijn daardoor nog niet zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen.

De Nederlandse mannen wisten na de teleurstellende tiende plaats in Heerenveen dat een goed resultaat noodzakelijk was en nam daardoor geen risico. Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Sven Kramer reden een stabiele race en eindigde die in de tweede tijd ooit, 3.36,11. Dat bleek uiteindelijk goed voor de winst en daarmee nagenoeg zeker van olympische kwalificatie. Achter Nederland werd Japan tweede (3.38,65) en Noorwegen derde. 3.38,95. Verder regende het valpartijen, zowel de Verenigde Staten, Rusland als Canada gingen onderuit.

Bij de dames ging de zege naar de Japanse dames. Hun tijd van 2.53,88 betekende ook een verbetering van het wereldrecord dat de dames onlangs in Heerenveen reden. Achter Japan reed ook het Nederlandse team, bestaande uit Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong, een goede race en was op weg naar een Nederlands record. In de slotronde ging Van Beek echter onderuit en dat kostte Oranje niet alleen de tweede plek vandaag maar ook vrijwel zekere olympische kwalificatie. Nederland staat nu nog als tijdsnelste aan de goede kant van de streep, maar met een nog een wedstrijd op de snelle baan van Salt Lake City voor de boeg is daar eigenlijk een goed resultaat noodzakelijk om geen risico te nemen.