Roemeense gewichthefster domineert op WK, Won wint

heywoodu

Op dag drie van het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden weer twee gewichtsklassen op het programma. De vrouwen tot 63kg streden om goud, de mannen tot 69kg deden dat eveneens. 

Vrouwen 63kg
De gehele olympische top-3 was afwezig - China en Kazakhstan zijn geschorst, Noord-Korea had geen zin - en de nummer vier van de Spelen in Rio, Mercedes Perez, eindigde nu wel in de medailles: in het trekken en het stoten eindigde de Colombiaanse als vierde, maar in de totaalstand was er brons. De Roemeense Loredana Toma won het trekken met 109kg met overmacht: Maude Charron uit Canada kwam in de B-groep 'slechts' tot 102kg en met 101kg was het brons voor Lina Rivas uit Colombia.

Bij het stoten kwamen Perez en Rivas tot 124kg, terwijl de Thaise Rattanawan Wamalun 127kg optilde. Voor alledrie leverde dat een totaal van 225kg op, maar doordat Rivas dat totaal als eerste bereikte, pakte zij het zilver, voor Perez. Wamalun's coach leek totaal niet op te letten, want hij gaf 127kg op voor haar laatste poging, waarmee ze dus sowieso op de vierde plek zou komen wegens de volgorde waarin getild werd. De poging ging vrij makkelijk, wat toch te denken gaf: 128kg zou vermoedelijk best kunnen lukken en dat had zilver opgeleverd in plaats van niks.

Het goud ging naar de 22-jarige Europees kampioene Toma, die 128kg boven haar hoofd stootte en op totaal 237kg kwam, twaalf kilo meer dan de naaste achtervolgsters.

Mannen 69kg
Ook hier was geen van de olympische toppers aanwezig, een kans die de Zuid-Koreaan Won Jeong-sik met beide handen greep. Zijn drie pogingen bij het trekken waren allemaal van grote klasse, met 148kg en goud als resultaat. Veel scheelde het niet, want Tairat Bunsuk uit Thailand deed het met 147kg eveneens erg goed. De pas 20-jarige Italiaan Mirko Zanni trok 144kg omhoog en pakte daarmee het brons.

Bij het stoten viel Zanni weg: 165kg lukte wel, maar hij faalde op 170kg en eindigde als achtste. Won zag zijn eerste poging tot zijn ongenoegen afgekeurd worden, stootte daarna 178kg de lucht in en werd op 181kg - toen het goud al binnen was - nog eens teruggefloten. Goud in het stoten was het niet, dat ging met 179kg naar Doston Yoqubov uit Oezbekistan, maar met 326kg won Won wel het totaalgoud. Bunsuk (174kg stoten, 321kg totaal) pakte tot vreugde van de immer enthousiaste Thaise fans het totaalzilver, voor de Fransman Bernardin Kingue Matam (177kg stoten, 318kg totaal).

Won deed het met zijn wereldtitel overigens aanzienlijk beter dan zijn tot dit WK meer succesvolle vrouw: Yoon Jin-hee won op WK's in 2007 en 2009 al brons en pakte olympisch zilver in 2008 en brons in 2016, maar kwam in de klasse tot 53kg dit keer tot geen enkele geldige poging.