Biatleet Bø klopt Fourcade in centimeterstrijd en wint na jaren weer

heywoodu

Biatleet Tarjei Bø heeft eindelijk weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. Tussen 2010 en 2013 boekte de Noor acht overwinningen, maar sinds februari 2013 stond hij nooit meer bovenop het podium, onder meer door veel ellende met blessures.

In het Zweedse Östersund kwam daar verandering in voor Bø en wel tijdens de sprint: tien kilometer, met twee schietbeurten. De Franse veelvraat Martin Fourcade had al lang de snelste tijd staan en nadat Erik Lesser op drie seconden strandde, leek niemand hem nog te bedreigen. 

Daar dacht de oudste van de Bø-broers anders over. Waar Fourcade het bij één misser in het liggend schieten hield, mistte Bø een schot in de staande positie. Het werd daardoor een zenuwslopende slotronde, waarin hij enkele seconden moest verdedigen op de snelle Fransman.

Dat lukte precies, want op de finish had Bø niet meer dan 0,7 seconden over op Fourcade, die zich zo net gewonnen moest geven. Lesser pakte de derde plek, Emil Hegle Svendsen uit Noorwegen greep er tien seconden naast.

Tarjei's jongere broer, Johannes Thingnes Bø, was op de lange latten duidelijk de snelste, maar schoot drie keer mis. Toch eindigde hij op een - gezien het aantal missers - knappe elfde plek. Een speciale vermelding is er voor Mario Dolder. De 27-jarige Zwitser kwam nooit verder dan een vijftiende plaats, maar greep in Östersund zeer knap de zesde plek.