'Verdachte Decembermoorden overleden'

Redactie

Een van de verdachten in het Surinaamse proces over de Decembermoorden, Ruben Rozendaal, is overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, meldde de Surinaamse nieuwssite Starnieuws zaterdag.

Rozendaal hoorde eind oktober een strafeis van tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen vanwege betrokkenheid bij de politieke moord op vijftien Surinamers in december 1982. Rozendaal had op vrijspraak gerekend, omdat hij spijt had betuigd en had meegewerkt in zijn proces. Na afloop van die zitting zei hij destijds zeer teleurgesteld te zijn en dat hij het vonnis "niet zou kunnen dragen".

Tijdens zijn verhoor in 2012 had hij als enige van de verdachten verklaard dat toenmalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten.

Bij het begin van het proces, tien jaar geleden, waren er 25 verdachten. Vier verdachten zijn eerder overleden en twee personen worden voorgeleid in een aparte rechtszaak. De aanklager heeft inmiddels tegen vijftien verdachten een strafeis uitgesproken of vrijspraak gevraagd. Zes personen, inclusief de huidige president Bouterse, hoorden de maximale straf van twintig jaar tegen zich eisen

'Verdachte Decemberproces overleden'
'Verdachte Decembermoorden overleden' (Foto: ANP)