Zweed Björk wereldkampioen toerwagens, Catsburg pakt podium

heywoodu

Thed Björk heeft zich vrijdag gekroond tot nieuwe - en mogelijk laatste - wereldkampioen in de toerwagens. Tijdens de laatste dag van het WTCC-seizoen, op het Qatarese circuit van Losail, had de 36-jarige Zweed genoeg aan een vijfde en vierde plek in de twee races.

Björks enige serieuze rivaal, de Hongaar Norbert Michelisz, had in de kwalificaties remproblemen en moest daardoor in beide races vanaf de nagenoeg kansloze elfde plek beginnen. Hij klom nog op naar de negende en achtste stek, maar voldoende om Björk te bedreigen was het bij lange na niet. 

De Zweed kon een bedankje sturen naar teamgenoten Yvan Muller en Nick Catsburg, want de Franse veteraan en de Nederlander schermden hem prima af. Catsburg eindigde in de hoofdrace als derde en mocht zo nog naar het podium, net als Esteban Guerrieri - winnaar van de hoofdrace en teamgenoot van Michelisz - en privérijder Rob Huff.

In de openingsrace ging de zege naar privérijder Tom Chilton, die daardoor het klassement voor de privérijders bijna binnen had. Hij vocht in die race een fraai duel om de leiding uit met de Marokkaan Mehdi Bennani, die in de hoofdrace uitviel. Dat was voor Chilton genoeg om zeker te zijn van de titel. Tom Coronel eindigde in beide races als elfde.

Of het WTCC volgend jaar nog in de huidige vorm bestaat valt ernstig te betwijfelen. Vermoedelijk komt er een nieuwe constructie, waarin gesproken wordt over een fusie met de TCR Series. Zo zouden meerdere merken op goedkopere basis bij het kampioenschap betrokken kunnen worden, maar het predikaat 'wereldkampioenschap' komt dan vermoedelijk wel te vervallen.