Kramer na prachtige strijd langs Bloemen met 9e tijd ooit, Bergsma kansloos

heywoodu

Sven Kramer heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary de 5000 meter gewonnen. Het werd een schitterende strijd op het Canadese ijs, de thuishaven van Ted-Jan Bloemen. Diezelfde Bloemen maakte het Kramer bijzonder moeilijk.

In de eerste drie kilometer gingen de twee flink tekeer en Bloemen kon uitstekend mee. Op dat moment zette Kramer echter een versnelling in: een rondje in 28,3 seconden, waar Bloemen een dikke halve seconde inleverde. De Canadees leek zich gewonnen te geven, maar met 6:08,54 pakte hij wel de tweede tijd. De winst ging naar Kramer, die met 6:07,04 de negende tijd ooit - gedeeld met Lee Seung-hoon - neer wist te zetten.

Plek drie was met 6:10,80 voor Patrick Beckert, die daarmee Moritz Geisreiter na ruim vier jaar van de troon stootte als houder van het Duits record. Jorrit Bergsma zette, om het in goed FOK!s te zeggen, een viesslechte race neer: hij werd compleet op een hoop gereden en kwam tot 6:22,38, veruit de langzaamste tijd en een prestatie waarmee zelfs op laaglandbanen de medailles buiten bereik blijven. "Ik wil geen excuses zoeken, maar ik was ziek", aldus Bergsma na afloop.

Sven Kramer wint opnieuw de 5000 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer wint opnieuw de 5000 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)