Thais goud op WK gewichtheffen, dubbel olympisch kampioene geeft op

heywoodu

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden twee gewichtsklasses op het programma: de vrouwen tot 53kg en die tot 58kg streden om het goud.

Vrouwen 53kg
De strijd om het goud leek tussen twee dames te gaan: de Thaise Sopita Tanasan, olympisch kampioene tot 48kg maar weer terug in 'haar' gewichtsklasse, en de Thaise Hsu Shu-ching, olympisch kampioene in deze klasse in 2012 en 2016. Met 96kg pakte Tanasan het goud bij het trekken, terwijl Hsu - doorgaans een betere stootster - met 93kg prima in de buurt bleef. Met 91kg was het trekbrons er voor Kristina Shermetova uit Turkmenistan, waar het WK volgend jaar gehouden wordt.

Bij het stoten kwam al snel een belangrijk nieuwsbericht door: Hsu had zich in haar laatste poging bij het trekken geblesseerd en trok zich terug. De weg lag zo open voor Tanasan, die aan één geslaagde poging op 110kg al genoeg had, en er nog 114kg van maakte in poging twee. Met totaal 210kg pakte ze het goud, voor de 204kg van de verrassende Shermetova. Hidilyn Diaz uit de Filipijnen pakte dankzij prima stoten het brons.

Vrouwen 58kg
Ook hier was het Thailand vs Taiwan: olympisch kampioene Sukanya Srisurat nam het op tegen Kuo Hsing-chun, wereldkampioene in 2013 en goed voor brons in Rio. Met 105kg won Srisurat het goud bij het trekken, omdat Kuo haar derde poging ook op 105kg haalde - degene die het gewicht als eerste tilt staat boven de ander.

Kuo had ogenschijnlijk simpel 106kg kunnen tillen voor het trekgoud, maar dat was duidelijk niet nodig: ze was op papier de veel betere stootster, getuige haar wereldrecord van 142kg eerder dit jaar, en dat maakte ze waar. Srisurat kwam niet verder dan 120kg, terwijl Kuo bij 126kg pas begon en er uiteindelijk zelfs 135kg van maakte. Met totaal 240kg was het goud zo voor de Taiwanese, terwijl Srisurat met 225kg zilver pakte, voor de technisch perfecte Letse Rebeka Koha (222kg).