'Dit weekend wereldrecords in Calgary'

Olga Kroeders

Komend weekend worden er wereldbekerwedstrijden geschaatst op de snelle hooglandbaan in het Canadese Calgary. Schaatsers van Team LottoNL-Jumbo verwachten dat er op verschillende afstanden wereldrecords worden gereden.

Er zouden vooral kansen zijn op de 500, 1.000 en 5.000 meter. Het wereldrecord op de 5.000 meter (6.03,32) reed Sven Kramer tien jaar geleden op dezelfde baan. "Ik hoop dat deze tijd er volgende week niet meer staat. Wel verbroken door mij natuurlijk.Of het haalbaar is, hangt af van de luchtdruk en de kwaliteit van het ijs. Als die goed zijn, moet het zeker kunnen. Ik ben in goeden doen en als de omstandigheden in orde zijn, wil ik ervoor gaan," aldus Kramer.

Kjeld Nuis, ploeggenoot van Kramer, ziet kansen op de kilometer. "Dat is de eerste tijd die gaat sneuvelen, maar of dat dit weekend is weet ik nog niet. Vorig jaar zat ik er negen honderdsten vandaan, dus ik denk dat het te doen is.

Op de 500 meter wil Jan Smeekens de nieuwe wereldrecordhouder worden. Het wereldrecord staat nu met 33,98 op naam van de Rus Pavel Kulizhnikov. "Ik denk dat die tijd er ook aan gaat. Ik gok dat het 33,82 wordt. En uiteraard hoop ik dat ik het wereldrecord rijd," aldus de wereldkampioen op de 500 meter.