Geschorste biatlete: "Mijn medaille eerder bij het afval dan terug naar het IOC"

heywoodu

Biatlete Yana Romanova is geenszins van plan haar olympische medaille terug te sturen naar het Internationaal Olympisch Comité. Dat besloot onlangs dat Romanova - net als vele andere Russische sporters - wegens de grote Russische dopingzaak uit de uitslagen van de Spelen van Sochi in 2014 geschrapt wordt.

Voor Romanova hield dat in dat ze de medaille van de estafette in moet leveren. De Russische ploeg won in Sochi het zilver, achter Oekraïne, maar is inmiddels uit de uitslag geschrapt. "Als we niet tot een eerlijke oplossing kunnen komen, gooi ik mijn medaille nog eerder bij het vuilnis dan dat ik hem terug naar het IOC stuur", foetert de al geruime tijd gestopte Romanova tegenover media in haar land.

"Ik zal mijn medaille nooit terugsturen naar het IOC. Ze hebben zonder enig bewijs een beslissing genomen, ik heb heel vaak dopingcontroles zonder probleem doorlopen", zegt Romanova. Dat zegt overigens wat de Spelen van Sochi betreft niet al te veel: de hele situatie gaat er immers juist om dat dopingstalen van Russen op die Spelen in het geheim werden omgewisseld, zodat ze niet positief zouden testen.

"Ik zal mijn medaille aan jonge sporters blijven tonen en praten over een moeilijke, maar interessante weg. Ik zal praten over mijn emoties op het moment dat ik mijn medaille kreeg. Toen Olga Vilukhina (inmiddels eveneens geschorst, red.) de finish van de estafette passeerde en we naar haar toe renden, dacht ik aan mijn hele jeugd, waarin ik op mijn negende naar de school voor sport ging, mijn vader me naar wedstrijden reed en mijn moeder eten en drinken voor ons regelde", gaat Romanova verder.  "We waren blij met de overwinningen in allerlei wedstrijden en uiteindelijk haalden we een olympische medaille, dat zal ik me altijd herinneren."