Bitcoin keldert en veert op

Redactie

De waarde van de bitcoin kreeg tussen woensdag en donderdagochtend een flinke knauw, maar veerde evengoed weer duidelijk op.

De digitale munt, die dinsdag voor het eerst boven de 10.000 dollar kwam en daarna bijna direct door wist te stoten naar de 11.000 dollar, kelderde woensdagavond met 21 procent tot iets boven 9000 dollar. Tijdens de handelsuren in Azië veerde de bitcoin weer op tot een top van 11.787,99 dollar.

De abrupte verkoopgolf hing volgens kenners samen met 'hoogtevrees', waarbij beleggers in de munt bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen. Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem.

Speculanten
Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog zo'n 1000 dollar. Halverwege juli werd een stevige opmars ingezet toen de koers van de munt rond de 2000 dollar lag.

Omdat er steeds meer aandacht voor bitcoin kwam, stapten er ook meer speculanten in en ging de koers met horten en stoten verder omhoog. Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector gaan zich op de bitcoin richten. Critici noemen de digitale munt echter een bubbel en waarschuwen dat die elk moment kan barsten.

In Nederland waarschuwden minister Wopke Hoekstra (Financiën) en toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor de risico's van de bitcoin. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt zelfs dat de bitcoin verboden moet worden.

Bitcoin keldert en veert op
Bitcoin keldert en veert op (Foto: ANP)