Biatlete Skardino opent seizoen met eerste zege ooit

heywoodu

In het Zweedse Östersund is woensdag het World Cup-seizoen in het biatlon dan écht van start gegaan. Zondag stonden er al twee estafettes op het programma, maar woensdag was het tijd voor de eerste individuele wedstrijd: de individuele bij de dames over 15 kilometer. Dat is de langste wedstrijd bij de dames, waarin vier keer geschoten wordt - liggend, staand, liggend, staand - en elke misser een strafminuut oplevert in plaats van een strafronde.

In Östersund wil het nogal eens spoken, maar de weergoden waren de biatletes gunstig gezind. Het waaide niet al te hard, wat erin resulteerde dat twaalf van de 102 dames alle twintig doelen wisten te raken, een hoog aantal. De beste daarvan was de 32-jarige Wit-Russische Nadezhda Skardino, die al een jaar of tien meedraait en de laatste jaren een zeer constante subtopper is. Verder dan olympisch brons in 2014 en een paar World Cup-podia kwam ze echter nog nooit, dus voor Skardino is het seizoen begonnen met haar eerste zege ooit.

Plek twee was voor de Noorse Synnøve Solemdal en ook dat zal gevierd worden. De 28-jarige was enkele jaren geleden een van de nieuwe sterren in de World Cup, inclusief twee zeges, maar viel ver terug door blessures, depressies en ander malheur. Solemdal vocht zich echter weer terug in het World Cup-team, kreeg alles op een rijtje en beloonde dat woensdag met foutloos schieten en een fraaie tweede plek op slechts 2,9 seconden van Skardino.

Op twaalf seconden van de Wit-Russische pakte Yuliia Dzhima uit Oekraïne de derde plek, voor landgenote Valj Semerenko, die op dertig seconden eindigde. Ook dat was een mooi resultaat, want Semerenko kreeg eerder dit jaar eindelijk te horen dat ze volledig genezen is van kanker. De jonge Slowaakse Paulina Fialkova had de winst voor het grijpen, maar in haar laatste schietbeurt liet ze één misser noteren. Dat koste haar de zege, want ze eindigde op 32,1 seconden van Skardino. Plek zes was voor de Zweedse Mona Brorsson, die in thuisstad Östersund luid werd toegejuichd.