96-jarige oud-SS'er moet vier jaar de cel in

heywoodu

De 96-jarige voormalig SS'er Oskar Gröning moet naar alle waarschijnlijkheid alsnog vier jaar de gevangenis in. In juli 2015 werd de bejaarde Gröning veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een slordige driehonderdduizend moorden in het concentratiekamp van Auschwitz, een van de laatste grote rechtszaken uit de Holocaust.

Gröning ging echter in beroep tegen de uitspraak en wilde er een voorwaardelijke straf van laten maken. Hij woonde nog altijd thuis, maar een rechtbank in het noord-Duitse Celle wees Gröning's beroep woensdag af: de bejaarde in het gevang gooien zou zijn fundamentele rechten niet schenden. 

"Op basis van de mening van experts bepalen wij dat de betreffende persoon in voldoende gezondheid verkeert om zijn straf uit te zitten, ondanks zijn gevorderde leeftijd", schreef de rechtbank. Volgens een arts zou Gröning prima in gevangenschap kunnen leven, mits hij de juiste medische verzorging krijgt. Daar was Gröning's advocaat het overigens niet mee eens.

De 96-jarige oud SS'er werd op zijn 21e naar Auschwitz gestuurd om daar als boekhouder te werken, waar hij van Joden gestolen geld telde en het richting zijn superieuren in Berlijn moest sturen. Zelf zegt hij zich moreel schuldig te voelen, maar of zijn handelen ook crimineel was liet hij aan de rechtbank over.

Ondanks dat Gröning zelf nooit iemand heeft vermoord, zeggen advocaten van overlevenden uit Auschwitz dat hij het Nazi-regime economisch hielp door de biljetten te tellen. Tijdens de periode waarin hij in Auschwitz werkte, werden minstens driehonderdduizend gevangenen in de gaskamers om het leven gebracht.

In juni overleed voormalig SS-sergeant Reinhold Hanning een jaar na zijn veroordeling, zonder een dag achter de tralies te hebben gezeten. De 94-jarige Hanning werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar omdat het beroep tegen zijn straf nog liep, zat hij tot aan zijn dood thuis. Eerder deze maand werden twee voormalig SS-officieren, 92 en 93 jaar oud, aangeklaagd wegens het mogelijk maken van honderden morden in het Stutthof-concentratiekamp.

In Auschwitz werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 6500 SS'ers, waarvan er zo'n vijftig veroordeeld zijn wegens oorlogsmisdaden. De veroordeling van Gröning doet verder een vraag rijzen: verdient een boekhouder van een concentratiekamp een jarenlange gevangenisstraf, net als bijvoorbeeld een kampbewaarder?