Medailles voor uitgezonden militairen Irak en Mali

Cobra4

Ruim 300 Nederlandse militairen krijgen op donderdag 30 november in Zwolle hun Herinneringsmedaille Internationale Missies. Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer speldt de medailles op.

De militairen maakten de afgelopen periode deel uit van de missies in Mali en Irak.

Mali
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie.

Irak
Nederlandse militairen trainen voor de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) de Iraakse veiligheidstroepen. Dit doen zij in het Noorden van Irak waar zij onder meer de Peshmerga trainen. De Iraakse en Koerdische militairen strijden samen met de internationale coalitie tegen ISIS.

Waardering en erkenning
De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en de ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren.

De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er een speciaal kindermedaillon.

Kinderen krijgen een medaillon (Foto: Ministerie van Defensie)
Kinderen krijgen een medaillon (Foto: Ministerie van Defensie)