Brussel: aalscholvers zijn de sjaak

MarcusViridis

Niet de mens, niet de grote visserijvloten en zelfs niet Donald Trump zijn er verantwoordelijk voor dat er minder vis in de zee zit dan voor de industriële revolutie, maar de aalscholver lijkt de schuldige te zijn. Althans, dat lijkt zo ongeveer de redenatie te zijn van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. En daarom moeten aalscholvers vermoord worden totdat ze dood zijn. Zoiets.

Het is die redenering of het gaat er gewoon om een concurrent voor de felbegeerde vis uit te schakelen. De vrouw die voor het CDA in het democratische Europese bolwerk zit, heeft onlangs een vrij opmerkelijk plan ingediend: Europese landen zouden er een beter/ander aalscholver-management er op na moeten houden. In wat simpeler bewoordingen uitgedrukt: het mogen er niet teveel worden, want dan worden de enorme netten die de visserij gebruikt net iets minder efficiënt.

Minder vis op de vissersboot betekent dat er minder vis kan worden geconsumeerd door de consument, wat weer betekent dat de prijzen omhoog zullen vliegen, waardoor er weer minder vis verkocht wordt. En dat is dan weer niet leuk voor de visserij. Een vicieuze cirkel die Schreijer lijkt te willen voorkomen. Een goede vertaling voor haar voorstel van aalscholver-management is trouwens dat Europese landen worden verzocht om elk jaar een nader te bepalen quota aan aalscholvers dienen te vergassen/afschieten/de nek om te draaien. De natuur moet je namelijk een handje helpen. Dat kan zij niet alleen.

Feitje is wel dat de hoeveelheid aalscholvers de laatste jaren behoorlijk is toegenomen. De vogel staat echter nog steeds op de lijst van beschermde diersoorten. Ook hier wil Schreijer een stokje voor steken. In haar voorstel zegt zij letterlijk dat de aalscholver 'grote schade kan toebrengen aan het visbestand'. Je moet het maar durven, om als homo sapiens zoiets te roepen.

We wachten de reactie van de moloch in Brussel/Straatsburg even af.

Aalscholver1 (Foto: KlapMongeaul)
 (Foto: KlapMongeaul)