Biatlonseizoen begint met Noorse en Oostenrijkse zeges, Kazachen stunten

heywoodu

In het Zweedse Östersund is zondag het nieuwe World Cup-seizoen van start gegaan voor de biatleten. Er stonden twee onderdelen op het programma: de gemengde estafette - twee vrouwen, twee mannen per team - en de zogenaamde single mixed relay, of 'enkelvoudige gemengde estafette', om er een kansloze Nederlandse term aan te hangen. Daarin bestaan de teams uit één man en één vrouw, die elk twee keer in actie komen.

De dag begon met de single mixed en daarin waren Lisa Theresa Hauser en Simon Eder uit Oostenrijk een maatje te groot voor de rest. Vooral Eder schoot weer ijzersterk en met een puik staaltje 'snelvuur' bij de laatste staande schietbeurt verzekerde hij Hauser en zichzelf van de winst. Vanessa Hinz en Erik Lesser uit Duitsland eindigden op zestien seconden als tweede.

De strijd om de derde plek was nog bijzonder spannend. Dmytro Pidruchnyi uit Oekraïne (teamgenoot van Vita Semerenko) en Thomas Bormolini uit Italië (teamgenoot van Alexia Runggaldier) maakten beiden prima kans, maar kwamen met elkaar in aanraking en gingen onderuit. Uiteindelijk profiteerde Maxim Braun, waardoor hij en Galina Vishnevskaya plek drie pakten. Het was de tweede Kazachse podiumplek ooit in de World Cup en de eerste sinds Dimitry Pantov in 1994 als derde eindigde bij een wedstrijd in Bad Gastein.

Op de gemengde estafette was de winst voor de Noren. Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Johannes Thingnes Bø brachten slotloper Emil Hegle Svendsen in stelling, hoewel hij wel wat geluk nodig had. De Italiaanse slotloper Lukas Hofer liet de kans op de winst bij het liggend schieten liggen door vier keer te missen, maar hij herstelde zich wel en eindigde vijf seconden achter Svendsen als tweede.

Duitsland pakte plek drie, doordat slotloper Arnd Peiffer het nog net won van Matej Kazar. Kazar en zijn Slowaakse teamgenoten grepen zo weliswaar net naast het podium, met 7,7 seconden achterstand op de winnaar zetten ze het beste resultaat ooit neer van een Slowaakse estafetteploeg, wat achterstand betreft - één keer pakte een Slowaakse ploeg een derde plek.