Schansspringer Damjan na jaren weer de beste

heywoodu

Schansspringer Jernej Damjan heeft na bijna vier jaar eindelijk zijn tweede World Cup-overwinning te pakken. In januari 2014 won de Sloveen de wedstrijd in Sapporo, waar de halve wereldtop afwezig was, zondag zegevierde de 34-jarige Damjan in het Finse Ruka, waar wél zo goed als iedereen aanwezig was.

Damjan nam in de eerste ronde al de leiding en in ronde twee sloeg hij een Noors-Duitse aanval met een knappe sprong af. Zijn verklaring voor het succes was opvallend: "Ik heb deze zomer maar eens wat minder getraind en meer tijd besteed aan mijn dochter", vertelde Damjan na afloop.

De tweede plek was voor de Noor Johann André Forfang, die in de finaleronde van de zesde plek omhoog kwam. Hij bleef zo de Duitser Andreas Wellinger voor, die het podium compleet maakte.

De gehele top-7 werd verder gevuld door Noren en Duitsers, want achter Wellinger ging plek vier naar Daniel André Tande, voor de Duitsers Markus Eisenbichler en Richard Freitag. De Noor Robert Johansson stond tweede na één ronde, maar viel in de finale terug naar plek zeven.

Een speciale vermelding was er nog voor de Oostenrijker Stefan Kraft. De World Cup-kampioen kwam in ronde één niet verder dan de 26e plek, maar met een prachtige sprong - de beste van iedereen - stoomde hij in de finale op naar de dertiende stek.