Langlaufer Klæbo blijft ongenaakbaar, Kalla verrast Bjørgen

heywoodu

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo is dit seizoen nog altijd niet te kloppen. De 21-jarige Noor was tijdens de World Cup-opening in het Finse Ruka al de beste op de klassieke sprint en de tien kilometer klassiek en ook zondag zegevierde hij op de vijftien kilometer achtervolging in vrije stijl.

Klæbo begon met een aanzienlijke voorsprong dankzij zijn resultaten op vrijdag en zaterdag, maar de Rus Alexander Bolshunov en een groep achtervolgers kwamen immer dichterbij. Na ruim acht kilometer vonden ze de aansluiting en leek Klæbo volledig kapot te zijn. Hij herpakte zich echter en profiteerde van het inzakkende tempo in de kopgroep, waardoor hij wat kon herstellen.

In de slotfase opende de Noor Martin Johnsrud Sundby de aanval, gevolgd door Bolshunov, de Canadees Alex Harvey en Klæbo. De nieuwe superster had zijn krachten weer gevonden en in de laatste meters verschalkte hij de minder rappe sprinter Sundby, met Bolshunov op plek drie.

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, vertrokken de Zweedse Charlotte Kalla en de Noorse Marit Bjørgen bijna gelijk. De twee bleven lang samen en werden niet bedreigd, waarna Kalla in de laatste twee kilometer het hazenpad koos. Ze liet Bjørgen verrassend achter en pakte met tien seconden voorsprong de winst. Bjørgen eindigde als tweede, een kleine halve minuut voor landgenotes Ragnhild Haga, Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg.