Russische langlaufer ontkent teamgenoten erbij genaaid te hebben

heywoodu

De Russische langlaufer Ilya Chernousov ontkent dat hij als anonieme informant gefungeerd heeft in het onderzoek naar Russische staatsdoping. Chernousov pakte op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi brons op de 50 kilometer vrije stijl, achter teamgenoten Alexander Legkov en Maxim Vylegzhanin, nadat de Russen op het laatste klimmetje een welhaast bizar stukje machtsvertoon lieten zien. 

Legkov en Vylegzhanin raakten vorig jaar betrokken bij het staatsdopingschandaal en inmiddels heeft het Internationaal Olympisch Comité het duo geschorst. Ook moeten ze hun medailles inleveren, wat er in theorie toe kan leiden dat Chernousov het goud krijgt. Dat is overigens nog niet bekend, het zou ook kunnen dat de medailles niet opnieuw verdeeld worden en dat goud en zilver leeg blijven.

Een coach van het Russische langlaufteam, Yuri Borodavko, liet in geen onduidelijke taal weten wat hij vindt van Chernousov, die met de Zwitserse biatlete Selina Gasparin - met wie hij een kind heeft - getrouwd is. "Chernousov kan om één reden rustig blijven in dit hele schandaal. Hij zit ook in deze samenzwering, hij naait zijn kameraden erbij met wie hij zich jaren naar de top gewerkt heeft. Nu staat hij te giechelen, wachtend op 'zijn' gouden medaille", aldus Borodavko.

Chernousov liet weten dat de aantijgingen onzin zijn: "Je snapt perfect dat dit een potje bluffen is. Ik ben op trainingskamp met het team en ben volledig gefocussed op de Spelen van komende winter." Overigens werd de Rus gesteund door andere officials binnen de nationale langlaufwereld. "Wat coach Borodavko zegt is een ondermijning van Chernousov", aldus Viktor Zakharov, baas van het trainingscentrum in Novosibirsk, waar Chernousov traint.

"We zitten een paar maanden voor nieuwe Spelen en dan komt hij met zo'n enorme psychologische klap richting een van de leiders van het nationale team, dat is verkeerd", vervolgt Zakharov. De president van de Russische langlaufbond, Elena Vyable, vond dat Borodavko eerst maar eens met bewijzen moest komen: "We hebben geen enkel recht om iemand ervan te beschuldigen een informant te zijn."

Beelden van de 50km in Sochi, met na ongeveer 1:40 minuten de aanval van de Russen (Bron: YouTube)