Democraten dienen verzoek afzetting Trump in

Redactie

Zes Democratische Congresleden in de VS hebben aangekondigd het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden formeel te vragen een afzettingsprocedure (impeachment) te starten tegen de Republikeinse president Trump. De afgevaardigden worden in hun poging aangevoerd door Steve Cohen uit Tennessee.

De groep zet de stap "uit zorg over ons land, onze grondwet, onze nationale veiligheid en over de democratie", berichtte het blad Newsweek. Een van de betrokkenen, Al Green uit Texas, heeft zelf eerder al een dergelijk verzoek tot afzetting van Trump ingediend. Maar ze sneuvelen normaal gesproken in het door het Republikeinen gedomineerde Congres.

Amerikaanse media meldden dat het deze keer toch opmerkelijk is, omdat twee eisers lid zijn van de commissie Justitie van het Huis. Die buigt zich over de aangevoerde redenen tot afzetting. De parlementsleden voeren nu aan dat Trump de rechtsgang hindert, de rechterlijke macht en persvrijheid ondermijnt en onwettige bijverdiensten uit binnen- en buitenland geniet.

Slechts twee keer is een afzettingsprocedure tegen de president ook in gang gezet. Het overkwam Andrew Johnson (1808-1875) en Bill Clinton. In beide gevallen werd de president niet afgezet. Richard Nixon (1913-1994) vertrok voor het tot een procedure kwam.

Democraten dienen verzoek afzetting Trump in
Democraten dienen verzoek afzetting Trump in (Foto: ANP)