OM eist 1,5 jaar cel om fraude met co-vergister

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 18 maanden, een beroepsverbod en een boete van ruim 34.000 euro geëist tegen de directeur van Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. uit Putten. Tegen Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. eiste het OM boetes tot 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Ook is er een proeftijd van 3 jaar geëist. Het OM wil daarnaast dat de verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen.

Het OM verwijt de verdachten het stelselmatig omkatten van afvalstromen die bestemd waren voor co-vergisters: “Zij waren uit op eigen gewin ten koste van de veiligheid van mens en milieu.” Uit onderzoek door de politie, de omgevingsdienst en de NVWA blijkt dat de bedrijven tussen 2012 en 2014 op grote schaal niet vergunde afvalstoffen innamen.

Zo ontvingen de verdachten bijvoorbeeld slib en afvalwater van een tank cleaning bedrijf uit Pernis: “De ware aard en de herkomst van de afvalstoffen en daarmee de gevaarzetting van de afvalstoffen is door verdachte verhuld en aan ieder zicht onttrokken” zei de officier tijdens de zitting. De verdachten zouden de afvalstoffen die niet toegelaten zijn in de co-vergister hebben gemengd. Vervolgens zijn ze voorzien van een onjuiste benaming en afgezet naar de co-vergisters.

Energie & Mest
Afval wordt in een co- vergister omgezet naar energie. De reststof kan –indien behandeld volgens de regels en voorschriften- worden afgezet als mest. “Niet alle afvalstoffen mogen daarom in een co-vergister” zei de officier: “Je wilt immers niet dat zwaar vervuilde afvalstoffen via de co-vergisters op landbouwgrond eindigen als meststof voor de bloemkool die bij u op het bord ligt.”

Co-vergisters moeten afval dat voldoet aan regels kopen bij afvalbemiddelaars zoals de verdachten. Omdat het aantal co-vergisters de afgelopen jaren is toegenomen, wordt het aanbod van toegestane co-producten steeds beperkter en daarmee duurder. “Afvalbemiddelaars, zoals verdachten, speelden hier vermoedelijk op in door afvalstoffen te mengen. Verdachten hebben fors verdiend met de vermoedelijke fraude,” aldus de officier. “Ze verdienen twee maal grof geld. Enerzijds krijgt hij betaald voor het afnemen van (gevaarlijk) afval en anderzijds betaalt de co-vergister hen voor de valse co-producten."

De rechtbank in Zutphen (Foto: De Rechtspraak)
De rechtbank in Zutphen (Foto: De Rechtspraak)