Van der Poel wint Koppenbergcross

TargaFlorio

Woensdag heeft Mathieu van der Poel de Koppenbergcross gewonnen. Na een spannende wedstrijd wist de Nederlander in de laatste ronde zijn medevluchters Toon Aerts en Lars van der Haar af te schudden. Voor Van der Poel was dit de eerste keer in zijn carrière dat hij deze klassieker in het veldrijden gewonnen heeft.

Van der Poel had een mindere start omdat hij uit zijn klikpedaal schoot maar kwam uiteindelijk wel als eerste boven op de Koppenberg en sloeg meteen een gaatje van een handvol seconden. In de tweede ronde sloten Aerts, Laurens Sweeck, Wout van Aert, Kevin Pauwels en Michael Boros aan. Op vijf seconden volgde een groep met onder andere Lars van der Haar.

Halverwege de derde ronde ontstond er een kopgroep met Van der Poel, Van der Haar, Aerts en Van Aert. Pogingen van Aerts en Van Aert om weg te komen liepen op niets uit. Vijf ronden voor het einde ging Van der Haar in de aanval. Zijn ploeggenoot Aerts hield de benen stil en Van der Poel en Van Aert wilden of konden geen verantwoordelijkheid nemen om zelf de achtervolging in te zetten. De Nederlander pakte maximaal een voorsprong van tien seconden.

Dan besloot Van der Poel dat het genoeg was en reed binnen no time het gat met Van der Haar dicht. Aerts sloot aan bij beide Nederlanders maar Van Aert moest definitief afhaken. Geen vervolg op zijn zege van vorig jaar voor de wereldkampioen.

In de laatste ronde plaatste Van der Poel een aanval. De renner van Beobank-Corendon sloeg meteen een gaatje. Op de laatste beklimming op de Koppenberg kwam Van der Poel zwalkend boven maar zijn voorsprong kwam niet meer in gevaar. Europees kampioen Aerts werd tweede en zijn ploeggenoot Van der Haar derde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Helen Wyman. Lange tijd streed de Britse samen met Katie Compton om de zege. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Wyman afstand van Compton en reed onbedreigd naar de overwinning. De winnares van vorig jaar Jolien Verschueren werd derde. Maud Kaptheijns was dit seizoen tot nu toe de sterkste maar speelde vandaag geen rol van betekenis. De Brabantse werd slechts achtste.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Wout van Aert (BEL)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Jens Adams (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Michael Vanthourenhout (BEL)
9. Klaas Vantornout (BEL)
10. Laurens Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Helen Wyman (GBR)
2. Katie Compton (USA)
3. Jolien Verschueren
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Kim Van de Steene (BEL)
6. Geerte Hoeke (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Maud Kaptheijns (NED)
9. Elle Anderson (USA)
10. Loes Sels (BEL)