Vermoorde Graciëla stuurde SOS-smsjes aan broer

Monique Verlind (DJMO)

22 september vond de politie het ontzielde lichaam van de 21-jarige Graciëla bij de Krabbeplas in Vlaardingen, nadat zij als vermist werd opgegeven. De politie vond de vrouw omdat zij die nacht zogenoemde SOS-sms-jes verstuurde aan haar broer. Dinsdag besloot de Officier van Justitie dat de voorlopige hechtenis van de aangehouden 31-jarige verdachte uit Schiedam met 60 dagen wordt verlengd. In Opsporing Verzocht werd dinsdagavond (opnieuw) aandacht besteed aan de zaak.

Graciëla werd voor het laatst in leven gezien bij de Kentucky Fried Chicken in de Galvanistraat in Rotterdam, waar ze werkte. Op eerder getoonde bewakingsbeelden is te zien hoe ze na 00.30 uur van haar werk vertrok. Even voor 2 uur in die nacht verstuurde zij het eerste sms-je. Dat gebeurde vanuit Schiedam. Deze sms-jes zijn helaas op dat moment niet direct opgevallen. Rond 3 uur wordt het laatste sms-je verstuurd.

SOS functie 
Bij de nieuwste generatie smartphones is het mogelijk om een SOS-functie in te stellen voor noodsituaties waarbij iemand niet kan bellen. De SOS-functie waarschuwt vooraf ingestelde contactpersonen en geeft aan waar de telefoon op dat moment is. De SOS-functie wordt geactiveerd door de aan/uit-knop een aantal keer snel achter elkaar in te drukken. De SOS-functie omzeilt dan de vergrendeling van de telefoon. Graciëla had deze functie ingesteld. 

Rond 1.50 uur stuurde Graciëla in een tijdsbestek van vijf minuten tien SOS-smsjes. Uit de locatie die bij de berichten wordt meegestuurd blijkt dat Graciëla op dat moment in de Minister Donkerstraat in Schiedam moet zijn geweest. Haar broer ziet de berichten van Graciëla op dat moment helaas niet direct binnen komen.

Krabbeplas
Om 3.10 uur ontvangt Graciëla’s broer een elfde en laatste SOS-sms, dit keer vanaf de Krabbeplas. Hij ziet de meldingen en als hij zijn zus niet te pakken krijgt, belt hij onmiddellijk 112. Agenten vonden haar levenloze lichaam daarna in een sloot bij de Krabbeplas. Inmiddels is de telefoon van Graciëla door duikers van Defensie gevonden. De telefoon wordt nu verder onderzocht door het NFI.

De politie zoekt nog steeds naar drie fietsers die bij haar werk hun fiets neerzetten rond 0.30 uur. Op de Minister Donkstraat in Schiedam is rond het tijdstip dat Graciëla daar moet zijn geweest, een grijze Seat op bewakingsbeelden gezien. Ook reed er rond 3.00 uur die nacht over het fietspad vanaf het Paviljoen richting de Zuidbuurt een (brom)fietser. Naar die mensen is de politie nog op zoek.