Berekening: zorgpremie naar 1600 euro

Redactie

De zorgpremie kan stijgen naar 1600 euro per persoon in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerde beleid niet verandert. Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op 385 euro.

Het gaat om een premieverhoging voor de zorgverzekering van ruim 300 euro in vergelijking met de gemiddelde premie van 1290 euro dit jaar. Dat berekende het Centraal Planbureau. Het CPB antwoordde dinsdag op een reeks vragen uit de Tweede Kamer over het regeerakkoord van Rutte III.

De bevriezing van het eigen risico - dat de afgelopen jaren fors is gestegen - werd begin oktober in allerijl doorgevoerd, op verzoek van de partijen die toen nog onderhandelden over Rutte III. Het moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars in dezelfde periode de premies voor volgend jaar vaststellen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie benadrukten toen al dat een dat een sneller stijgende zorgpremie de keerzijde van de medaille was. De kritiek van de oppositie op de gang van zaken was niet mals.

Berekening: zorgpremie naar 1600 euro
Berekening: zorgpremie naar 1600 euro (Foto: ANP)