Bodycamtest politie start op 30 oktober

Monique Verlind (DJMO)

In Midden-Nederland gaat op  30 oktober 2017 de proef met bodycams van start. Doel is om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken. Deze proef in Midden-Nederland is onderdeel van een breder, landelijk onderzoek. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

In Almere, Amersfoort, Bilthoven, De Meern, Hilversum, Lelystad, Leusden, Maarssen, Naarden, Nieuwegein, Utrecht en Woerden krijgen agenten een aantal camera’s die vrijwillig kunnen worden gedragen. Daarnaast worden agenten van verkeershandhaving en de surveillance-honden ook voorzien van een bodycam.

De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.

Ja, maar mijn privacy dan? 
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de ‘Wet politiegegevens’. Hierin staat precies beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer ze moeten worden vernietigd. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018. Op basis van de bevindingen brengt het onderzoeksteam dan een advies uit aan de politieleiding.

Bodycamtest politie start op 30 oktober (Foto: Politie.nl)
Bodycamtest politie start op 30 oktober (Foto: Politie.nl)