'Dopingzondaar' en viervoudig winnaar grote sledehondenrace gaat in de aanval

heywoodu

De musher (sledehondenracer) wiens honden positief getest werden na de Iditarod van dit jaar blijkt viervoudig winnaar Dallas Seavey te zijn. De in Alaska gehouden Iditarod is de grootste en meest bekende sledehondenrace ter wereld en sinds bekend werd dat enkele honden positief getest hebben op pijnstiller Tramadol staat de hele boel er op zijn kop.

De betreffende musher werd aanvankelijk niet genoemd, maar inmiddels blijkt het om Seavey te gaan. Dat is nogal een 'ding', want de Seavey-familie is welhaast koninklijk in de wereld van het mushen. Dallas won vier keer, vader Mitch zegevierde dit jaar voor de derde keer.

Omdat de organisatie niet kon bewijzen dat er sprake was van schuld aan de musher's kant, krijgt Seavey geen schorsing. Zelf heeft hij zich uit protest echter al uitgeschreven voor de wedstrijd van volgend jaar, want hij is het totaal niet met de gang van zaken eens.

Seavey is woest op de organisatie van de Iditarod: "Ze proberen mij onder de bus te gooien, maar ik zal laten zien dat ik niet onder die bus pas", zegt hij in een uitgebreid statement op YouTube. Daarin vertelt hij onder meer over de gang van zaken en het ontbreken van een gedegen onderzoek naar de positieve tests.

Volgens Seavey is het heel goed mogelijk dat iemand anders - zoals een concurrent of iemand die tegen het sledehondenracen is - het voer van zijn honden gesaboteerd heeft. Dat wordt immers al weken vantevoren op checkpoints afgeleverd, waar het al die tijd blijft liggen.

Gedegen beveiliging is er volgens Seavey niet en dat weigert de organisatie ook te regelen. "Het is te duur en dus hebben ze liever dat wij, de mushers, als schuldigen aangewezen worden dan dat ze proberen om ons en onze honden te beschermen", foetert hij. 

De viervoudig kampioen is er overigens ook van overtuigd dat de organisatie een bloedhekel aan hem heeft. Zo was er twee jaar terug een grote discussie over het gebruik van bepaalde communicatiemiddelen in de wedstrijd, waar hij zijn collega-mushers tot een soort opstand tegen de organisatie aanzette - uiteindelijk zonder succes.

Voor wie graag een dikke zeventien minuten luistert naar de ins-en-outs van het sledehondenracen, en de vuile spelletjes die er gespeeld lijken te worden, hieronder is Seavey's statement te zien. Heb je daar geen zin in, een korte samenvatting: Seavy is boos, hij heeft niks misdaan en de raad van bestuur van de Iditarod bestaat uit een stel janlullen van jewelste. 

Het statement van Seavey (Bron: YouTube)