'Gordie Howe hattrick': goal, assist en gevecht, 783e zege Hitchcock

heywoodu

IJshockeycoach Ken Hitchcock heeft voor de 783e keer een ploeg naar een zege geleid in het reguliere seizoen van de NHL. De 65-jarige veteraan gaat daarmee voorbij aan de legendarische Al Arbour. Chicago Blackhawks-coach Joel Quenneville (855) en de 'coach aller coaches' Scotty Bowman (1244) staan nu nog boven Hitchcock in de NHL-geschiedenis.

Hitchcock begon zijn carrière halverwege de jaren '90 bij de Dallas Stars, waarmee hij in 1999 de Stanley Cup veroverde. In 2002 werd hij ontslagen en trok hij naar de Philadelphia Flyers, waar hij tot zijn ontslag in 2006/07 diende. Na een kleine vier seizoenen bij de Columbus Blue Jackets ging Hitchcock aan de slag bij de St Louis Blues, waar hij vorig jaar na ruim vierhonderd wedstrijden ontslagen werd.

Dit jaar is Hitchcock teruggekeerd bij de Stars en in het eigen American Airlines Centre nam de ploeg het op tegen de Colorado Avalanche. De Stars domineerden en kwamen vroeg in de tweede periode op voorsprong door Jamie Benn, op aangeven van Tyler Seguin. Die scoorde op zijn beurt een buzzerbeater in de powerplay, door in de laatste seconde van de periode de 2-0 binnen te schieten.

Matt Duchene bracht de Avs in de derde periode weer in de wedstrijd door de 2-1 te scoren, maar daar bleef het bij voor Colorado. De Avalanche probeerde in de slotfase nog op gelijke hoogte te komen door de goalie te vervangen, maar de Stars namen de puck over en de Fin Esa Lindell schoot van een flinke afstand raak: 3-1.

Seguin zette nog een opmerkelijke prestatie neer bij de Stars. Hij had al een assist en een goal te pakken, maar raakte daarna ook nog in gevecht met Patrick Nemeth. Daarmee scoorde hij een heuse Gordie Howe hattrick, genoemd naar de legendarische Gordie Howe, die bekend stond als iemand die goed was in zowel het vechten als het scoren van goals. 

De Toronto Maple Leafs rekenden in het Bell Centre in Montreal af met de Canadiens. Daarmee kwam in het Canadese onderonsje een einde aan een reeks van veertien opeenvolgende zeges voor de Canadiens. De Maple Leafs wonnen in 2014, 2016 en 2017 weliswaar steeds één keer, maar dat was telkens in het voorseizoen. Zaterdagavond stond het 3-3 na de reguliere speeltijd, waarna Auston Matthews in overtime de winnende 3-4 scoorde.

Uitslagen NHL zaterdag
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 3-4 OT
New York Rangers - New Jersey Devils 2-3
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 8-2
Pittsburgh Penguins - Florida Panthers 4-3
Tampa Bay Lightning - St Louis Blues 2-1
Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes 2-1
Dallas Stars - Colorado Avalanche 3-1
Minnesota Wild - Columbus Blue Jackets 4-5 OT
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2-1 OT
Arizona Coyotes - Boston Bruins 2-6
Edmonton Oilers - Ottawa Senators 1-6
Vancouver Canucks - Calgary Flames 2-5
Los Angeles Kings - Buffalo Sabres 4-2
San Jose Sharks - New York Islanders 1-3

Seguin en Nemeth gaan de strijd aan, waarmee Seguin zijn Gordie Howe hattrick compleet maakt (Bron: YouTube)

Auston Matthews verovert de puck, verliest de puck, pakt hem weer terug en scoort namens de Maple Leafs (Bron: YouTube)

Florida Panthers-goalie James Reimer houdt zijn doel op fraaie wijze schoon tegen de Pittsburgh Penguins, die uiteindelijk wel zouden winnen (Bron: YouTube)