FOK! Wat een weer: orkaan zorgt voor warme lucht

Stephan (Stephan5)

Als het in oktober dondert, komt er een kwakkelwinter.

Weekendweer:

Goedemorgen allemaal! Na een lange en zeer wisselvallige periode, staan we nu aan de vooravond van een paar heerlijke dagen. In september viel er in het westen en zuiden meer dan 200 mm en op enkele plek zelfs 300 mm. Oktober begon ook weer aardig nat. We staan nu inmiddels op 30 tot 70 mm, maar daar blijft het voorlopig bij. 

Wij krijgen de komende dagen te maken met subtropische lucht uit het zuidwesten. Dit staat allemaal onder regie van orkaan Ophelia. Aan de voorzijde daarvan staat dus die krachtige stroming. Met name Ierland gaat het maandag zwaar te verduren krijgen met windstoten van meer dan 130 km/u. Deze stormdepressie is voor ons verder niet van belang. De regen en wind blijven ruim ten westen van ons land. Hooguit dat er langs de kust even een krachtige wind komt te staan, maar dat is natuurlijk niet zo bijzonder.

Vandaag was het overwegend bewolkt. Toch merkte je al dat het zachter werd. In het zuidoosten brak de zon nog even door en daar klom het kwik al tot 20 graden. Elders werd het tussen de 17 en 19 graden. 

Morgen moet je voor de meeste zon in het zuiden zijn. Meer naar het noorden toe is er meer bewolking. Uiteindelijk moet de zon er ook in het midden door komen. Of dat in het noorden en op de Wadden gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Der maxima komen uit van 17 graden in bewolkte streken, tot 21 graden in de gebieden met veel zon. Er staat een matige zuidwestenwind. 

De zondag is voor iedereen eerlijk verdeeld. De zon schijnt de hele dag en het wordt echt een topdag. Het kwik vliegt naar waarden tussen de 20 en 24 graden. Dus is het echt een heerlijke dag om naar buiten te gaan. Op de fora zit men echter steen en been te klagen, maar die zijn niet goed wijs. Het is heerlijkste weer wat je maar kan bedenken wat mij betreft. Het wordt vanzelf koeler/kouder. Persoonlijk zit ik zelf niet op koud weer te wachten. Maar dit terzijde. 

Maandag doen we het nog eens dunnetjes over.  Wederom een heerlijk weertje bij temperaturen van 20 tot 23 graden. En daarna? Dat zien we dan wel weer.

Geniet er van beste mensen, met name zondag!

Fijn weekend.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:05
Zon onder: 18:49
Zonkracht: 2/1

Laatste regenwolken (Foto: Stephan5)
De laatste regenwolken trokken afgelopen week weg. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!