Blokkade The Pirate Bay opnieuw makkelijk te omzeilen

Danny

Onlangs bepaalde een vermoedelijk digibete rechter dat providers in Nederland de populaire torrentzoekmachine The Pirate Bay moeten blokkeren. De site zou inbreuk maken op auteursrecht. 

Vijf jaar geleden moest de site ook al worden geblokkeerd, maar die blokkade bleek weinig zinvol en moest op last van het hooggerechtshof ongedaan gemaakt worden. Het gebruik van VPN diensten, een tor-browser (naast de bekende domeinnaam ook op toradres uj3wazyk5u4hnvtk.onion) of proxies is dermate eenvoudig dat er geen vermindering van verkeer geconstateerd werd. Ook zorgen dergelijke blokkades telkens weer voor een nog grotere naamsbekendheid van de torrentsite en zelfs een toename van bezoekers op een van de vele alternatieve torrentsites.

De nieuwe blokkade is er - ook dit keer - op aandringen van BREIN na een uitspraak van het Europese Hof die stelt dat het blokkeren van sites geen disproportionele maatregel is.

Sites met uitleg over het omzeilen van de blokkade schieten intussen als paddestoelen uit de grond. Ikwilthepiratebay.nl legde vijf jaar geleden al aan vier miljoen Nederlanders uit hoe de blokkade op verschillende manieren omzeild kan worden. Nu is de site terug om te laten zien dat het onmogelijk is om informatie van het Internet te verwijderen. Het laat daarmee zien dat een dergelijke blokkade nooit effectief kan zijn.

Als een winkel illegale artikelen verkoopt dan sluit je de winkel. In plaats daarvan iedereen toegang tot de complete winkelstraat ontzeggen is een draconische maatregel.

Weg vrij voor blokkade Pirate Bay (Foto: ANP)