Merkel op veel punten eens met Macron

Redactie

De voorstellen van de Franse president Emmanuel Macron om EU-lidstaten snel verder te laten integreren vallen in goede aarde bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij ziet een "hoge mate van overeenstemming" tussen Duitsland en Frankrijk en een goede basis om intensief samen te werken, zei ze voorafgaand aan een diner in de Estse hoofdstad Tallinn, waar de EU-regeringsleiders bijeen zijn.

Onder meer over het idee om de vennootschapsbelasting in EU-landen gelijk te trekken en het hervormen van het faillissementsrecht was Merkel positief. Deze punten neemt zij mee bij de vorming van de nieuwe Duitse regering. Nog enthousiaster toonde Merkel zich over Macrons ideeën voor een gemeenschappelijk defensie- en migratiebeleid.

Merkel zei wel dat er over details nog veel moet worden gesproken. "Maar ik ben ervan overtuigd dat Europa niet kan blijven zoals het is, maar zich verder moet ontwikkelen."

De regeringsleiders praten tijdens het diner over de toekomst van Europa. Premier Mark Rutte spreekt er vrijdagochtend met de pers over. Waarna de leiders zich de rest van de dag buigen over de verdere digitalisering van de EU.

Merkel op veel punten eens met Macron
Merkel op veel punten eens met Macron (Foto: ANP)