Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude

Redactie

Tegen vier verdachten van grootscheepse fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) heeft het Openbaar Ministerie donderdag gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist. De twee hoofdverdachten wonnen met hun Schiedamse zorgbureau het vertrouwen van tientallen veelal oudere cliënten en maakten hen volgens Justitie geld afhandig. Daarnaast zouden ze een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben omgekocht, waarop indicaties voor deze cliënten werden opgehoogd en verlengd.

Volgens het OM hadden de verdachten de controle over meer dan vijftig rekeningen van cliënten en verdienden ze meer dan 1,2 miljoen euro met hun activiteiten. Een medewerker van een zorgstichting regelde valse facturen waarmee de pgb's werden verantwoord. "Hebzucht is bevredigd ten koste van hulpbehoevenden, belastinggeld en de samenleving", aldus de officier van justitie op de zitting.

Eerder meldde het OM dat er tevens twee zorgbureau-bestuurders in Zaandam en Tilburg zijn opgepakt die met geld voor jonge klanten voor mogelijk vier miljoen euro fraudeerden.

Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude
Tot 3,5 jaar cel geëist voor pgb-fraude (Foto: ANP)