Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek'

Monique Verlind (DJMO)

Het trio dat al 23 jaar Fokke & Sukke maakt, noemt zichzelf geen politieke cartoonisten. Zij reageren in NRC.next op de Inktspotprijs die hun tekening 'Aanslagen' kreeg, de award voor de beste politieke cartoon van 2017.

In de tekening luisteren de bekende eend en kanarie op het strand naar het radionieuws. Hierin worden de aanslagen behandeld alsof het files zijn: 'Aanslagen op de gebruikelijke plaatsen; wij melden u aanslagen met meer dan twintig slachtoffers'.

Het is moeilijk om gezamenlijk een politiek standpunt in te nemen in de tekeningen, stelt Jean-Marc van Tol. "We spreken elkaar al 25 jaar, zes dagen per week. Maar we hebben niet allemaal dezelfde standpunten."

Marten Toonder
Bovendien willen de makers hun strip helemaal niet politiek geladen maken. "Wij willen alleen maar grappig zijn, we willen niemand overtuigen", aldus mede-maker John Reid. "We dragen geen verontwaardiging uit; verontwaardiging is een slechte bron van humor. Daar komt niets grappigs uit; voor humor heb je afstand nodig."

De drie makers beloven nog heel lang door te gaan met de strip. "Ik wil langer doorgaan dan Marten Toonder", bezweert derde man Bastiaan Geleijnse. De reeks Tom Poes was meer dan een halve eeuw te lezen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant, de voorloper van NRC.

Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek'
Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek' (Foto: BuzzE)