Dramastart Koeman's Everton in Europa, Depay helpt Lyon aan punt

Redactie

Everton is de groepsfase van de Europa League op rampzalige wijze begonnen. De Engelsen werden in de eerste speelronde in groep E al snel overrompeld door Atalanta.

Hans Hateboer en Marten de Roon waren er namens de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal bij, terwijl Davy Klaassen aan de kant van de bezoekers genoegen moest nemen met een reserverol. Koeman begon verder in nagenoeg zijn sterkst mogelijk opstelling en zag zijn manschappen in de eerste helft overlopen worden. Everton had weinig in de melk te brokkelen en keek binnen 45 minuten tegen een reeds onoverbrugbare achterstand aan.

Nadat Andrea Masiello de score na een half uur spelen had geopend uit een hoekschop, tekende Papu Gómez op slag van rust met een schitterend afstandsschot voor de 2-0. Daarmee was de koek in de eerste helft echter nog niet op voor Atalanta, dat via Bryan Cristante ook nog voor een derde maal toesloeg.

Everton speelde een verloren wedstrijd en kwam in de tweede helft ook niet meer in de buurt van een resultaat. Klaassen werd 24 minuten voor tijd nog binnen de lijnen gebracht door Koeman. Maarten Stekelenburg keepte de hele wedstrijd en moest de bal dus driemaal uit zijn net vissen: 3-0.

Apollon Limassol speelde thuis tegen Olympique Lyon, dat Memphis Depay in de basis had staan en Kenny Tete op de bank liet zitten. Vroeg in de tweede helft opende Depay uit een penalty de score, maar Adrian Sardinero slaagde er diep in blessuretijd in de Cyprioten toch een punt te schenken: 1-1.

Groep D
AC Milan is na drie jaar terug in Europa en dat hebben ze laten weten ook. De Italianen boekten een fraaie uitzege bij Austria Wien. Na twintig minuten was de wedstrijd in Wenen reeds gespeeld. Hakan Calhanoglu nam Milan, dat in een nieuw 3-5-2-systeem aantrad, op sleeptouw mee.

Met een hard schot na een counteraanval zette de spelmaker de 0-1 op het scorebord, na zeven minuten spelen. Drie minuten later assisteerde hij ook André Silva bij de 0-2. In de twintigste minuut maakte de Portugees er ook 0-3 van, na wederom voorbereidend werk van Calhanoglu.

Austria mocht van geluk spreken dat het scorebord voor rust niet vaker in beweging kwam. Heiko Westermann viel enkele minuten voor rust met een knieblessure uit. Alexandar Borkovic kopte vlak na rust de 1-3 binnen, maar Milan maakte al snel een einde aan de illusies van de Oostenrijkers.

Na een perfecte bal van Franck Kessié ontsnapte Silva aan de buitenspelval en completeerde hij zijn hattrick. De Portugees is de eerste Rossonero met drie doelpunten in een Europees duel sinds Kaká in 2006. De debuterende Nikola Kalinic maakte na 62 minuten plaats voor Suso, die slechts enkele seconden nodig had om van grote afstand de 1-5 tegen de touwen te schieten.

Petros Mantalos schoot AEK Athene na een kwartier op voorsprong in en tegen Rijeka, dat dankzij Josip Elez binnen een half uur op gelijke hoogte kwam. Na een goed uur spelen was het echter Lazaros Christodoulopoulos die de Grieken wederom op voorsprong bracht en dit keer konden de Kroaten er niks tegen inbrengen: 1-2.