Irma afgezwakt tot categorie 1

Redactie

De verwoestende orkaan Irma is maandag boven Florida afgezwakt tot de categorie 1. De nog altijd zeer hevige storm heeft windsnelheden tot 135 kilometer per uur. Irma trekt over land ten noordoosten van Tampa naar het noorden.

Plaatselijke media meldden in Florida dat de waterschade gigantisch is, maar dat Irma minder ellende heeft veroorzaakt dan van tevoren gevreesd. De orkaan trok in het weekend toch niet naar de dichtbevolkte zuidoostkust en aan de westkust 'vermeed' Irma ook Tampa, een agglomeratie van bijna drie miljoen inwoners.

Het totaalbeeld van schade en slachtoffers is echter nog onduidelijk in de regio waar de nacht is aangebroken. De orkaan heeft enorme verwoestingen aangericht op de eilanden van de noordelijke Caribische Zee inclusief Sint-Maarten. In deze regio zijn sinds woensdag zeker 24 doden gevallen.

De internationale luchthaven van Miami blijft in ieder geval tot dinsdag dicht vanwege de waterschade. Ook het vliegveld van Fort Lauderdale blijft maandag dicht voor reparaties.

Irma afgezwakt tot categorie 1
Irma afgezwakt tot categorie 1 (Foto: ANP)