'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen'

BasOne

Een team van het Nederlandse Rode Kruis vertrekt zondag van Curaçao naar het zwaar getroffen Sint-Maarten om de bevolking te voorzien van drinkwater en voedsel. Dat heeft op dit moment prioriteit, daarna volgt waarschijnlijk maandag een vliegtuig met hulpgoederen, aldus een woordvoerder. Het gaat onder meer om 5800 afdekzeilen, 2000 keukensets en 9000 jerrycans.

Het team bestaat uit 23 hulpverleners, onder wie vijf specialisten uit Nederland. Een waterkundige gaat in kaart brengen hoe de drinkwatervoorziening kan worden hersteld, twee anderen trekken als verkenners met drones over het eiland om de schade te inventariseren en te kijken wie het snelst hulp nodigen hebben. Ook proberen de hulpverleners een radiozender in de lucht te krijgen die de communicatie rond de hulpverlening te verbeteren.

Bij de hulpgoederen die naar Sint-Maarten gaan zitten ook generatoren en zonnepanelen. "Deze panelen zetten we dit keer voor het eerst in bij de noodhulp. Het zijn een soort matjes met zonnecollectoren waarmee grotere apparaten zoals kettingzagen van stroom worden voorzien. Ook zijn ze geschikt om overal op het eiland mobieltjes op te laden", aldus de Rode Kruis-zegsman. Het is veel eilandbewoners nog niet gelukt contact te leggen met hun achterban in Nederland.

Nederlanders hebben al ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en andere eilanden die zijn getroffen door de orkanen Irma en in veel minder mate José. Eerder op zondag liet het Rode Kruis al weten dat het een race tegen de klok wordt om water, voedsel en hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.

'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen'
'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen' (Foto: ANP)