F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de leiding gegrepen in het wereldkampioenschap Formule 1. De Brit zegevierde met zijn Mercedes in de Grand Prix van Italië voor teamgenoot Valtteri Bottas. Beste Ferrari was Sebastian Vettel die als derde eindigde, maar wel op ruim een halve minuut van Hamilton. Max Verstappen liep in de eerste ronde een lekke band op en moest een inhaalrace rijden. Hij pakte met de tiende positie nog een punt mee.

Door alle gridstraffen was de startopstelling flink door elkaar gehusseld, waardoor het op voorhand een inhaalrace zou worden voor diverse coureurs. Hamilton had daar geen last van, want hij startte vanaf pole en hoefde zich nadat de lichten uit gingen niet meer bovenmatig in te spannen om de eerste plaats veilig te stellen.

Lance Stroll startte vanaf plek twee, maar de Canadees reed de eerste meters voorzichtig, waardoor Esteban Ocon deze over kon nemen. Daarachter greep Kimi Räikkönen plek vijf door Valtteri Bottas te verschalken, maar laatstgenoemde verschalkte zijn Finse landgenoot al snel en stoomde vervolgens op naar plek twee. Räikkönen had veel meer moeite om naar voren te komen en moest zelfs plek vijf laten aan Sebastian Vettel die vervolgens op jacht ging naar Stroll en Ocon.

Verstappen had vanaf plek dertien een goede start en pakte plek acht. De Nederlander probeerde in de derde ronde Felipe Massa in te halen voor plek zeven, maar beide coureurs raakten elkaar, waarna Verstappen een lekke band opliep. De Nederlander hobbelde naar de pits en moest de race als allerlaatste met een minuut achterstand weer aanvangen. Verstappen was hierna een van de snelste coureurs op de baan en begon flink veel tijd af te knabbelen van de meeste voorliggers.

Vettel passeerde al snel Stroll en Ocon en reed vervolgens een eenzame race op plek drie. De Ferrari was bij lange na niet opgewassen tegen de Mercedes. Daarachter wist Räikkönen zijn voorliggers niet voorbij te komen, waardoor hij het na zestien ronden via de undercut probeerde. Dit lukte bij Stroll, waarna de Fin nog ronden lang nodig had om ook Ocon te verschalken.

Ondertussen was Ricciardo naar voren geslopen. De Red Bull-coureur startte vanuit de achterhoede maar wist de ene na de andere tegenstander te passeren en hield zijn banden goed, waardoor hij pas heel laat zijn enige stop hoefde te maken. Verstappen was halverwege de race opgerukt naar plek zestien, maar de Nederlander voelde dat zijn banden minder werden en besloot een tweede maal te pitten. Dit legde hem geen windeieren, want op veel versere banden dan de rijders voor hem dichtte hij het gat opnieuw en kon in de slotfase de ene na de andere inhalen.

Dit hoefde niet bij Jolyon Palmer en Stoffel Vandoorne die met motorische problemen de pits in moesten. In de slotfase wist Verstappen Sainz, Hülkenberg, Kvyat en Magnussen in te halen en zo het laatste punt mee te nemen. Teamgenoot Ricciardo kwam door zijn goede rijden na zijn stop als vijfde de baan op, vlak achter Räikkönen. De Ferrari was echter geen prooi voor de Red Bull, omdat Ricciardo op veel nieuwere banden stond. De Australiër pakte soepel plek vier en ging zelfs nog op jacht naar Vettel, maar de Duitser had genoeg tempo om die aanval af te slaan.

Na 53 ronden werd Hamilton afgevlagd voor Bottas. Een halve minuut hierachter eindigde Vettel als derde, een pijnlijk groot gat in de thuisrace van Ferrari. Ricciardo eindigde als vierde, voor Räikkönen, Ocon, Stroll, Massa, Sergio Perez en Verstappen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:15:32.310
2 Valtteri Bottas Mercedes +4.471
3 Sebastian Vettel Ferrari +36.317
4 Daniel Ricciardo Red Bull +40.335
5 Kimi Räikkönen Ferrari +1:00.082
6 Esteban Ocon Force India +1:11.528
7 Lance Stroll Williams +1:14.156
8 Felipe Massa Williams +1:14.834
9 Sergio Perez Force India +1:15.276
10 Max Verstappen Red Bull +1 ronde
11 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15 Romain Grosjean Haas +1 ronde
16 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +3 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +4 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +20 ronden
DNF Jolyon Palmer Renault +24 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 238
2 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 235
3 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas 197
4 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 144
5 Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 138
6 Max Verstappen Red Bull Racing 68
7 Sergio Perez Sahara Force India F1 58
8 Esteban Ocon Sahara Force India F1 55
9 Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 36
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams Martini Racing 31
12 Lance Stroll Williams Martini Racing 24
13 Romain Grosjean Haas F1 Team 24
14 Kevin Magnussen Haas F1 Team 11
15 Fernando Alonso McLaren Honda 10
16 Pascal Wehrlein Sauber F1 Team 5
17 Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso 4
18 Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
19 Jolyon Palmer Renault 0
20 Marcus Ericsson Sauber F1 Team 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber F1 Team 0
22 Paul di Resta Williams Martini Racing 0
23 Jenson Button McLaren Honda 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas 435
2 Scuderia Ferrari 373
3 Red Bull Racing 212
4 Sahara Force India F1 113
5 Williams Martini Racing 55
6 Scuderia Toro Rosso 40
7 Haas F1 Team 35
8 Renault 34
9 McLaren Honda 11
10 Sauber F1 Team 5