'30 procent atleten op WK atletiek gaf doping toe'

heywoodu

De universiteiten van Tübingen en Harvard hebben de resultaten van een grootschalig onderzoek naar doping bekendgemaakt. De twee instituten werkten samen om onderzoek te doen naar het dopinggebruik onder atleten, waarbij sporters een korte vragenlijst voorgeschoteld kregen. 

De vragen werden gesteld via een randomized response-procedure, waarmee het voor iedereen behalve de sporters zelf volledig onmogelijk was om te bepalen wat iemand als antwoord gaf, om de kans op eventuele straffen - en dus vermoedelijk geen eerlijke antwoorden - uit te sluiten. 

Het onderzoek ging over het WK atletiek van 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu en de Pan-Arabische Spelen van hetzelfde jaar in het Qatarese Doha. Wereldantidopingagentschap WADA en de internationale atletiekfederatie IAAF probeerden de publicatie jarenlang tegen te gaan, maar dat is nu dus mislukt.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 30 procent van de ondervraagde sporters op het WK atletiek van 2011 toe heeft gegeven in de twaalf maanden voor het onderzoek verboden middelen gebruikt te hebben. Op de Pan-Arabische Spelen ging het zelfs om 45 procent. De dopingcontroles gaven een ietwat ander beeld: in Daegu testte slechts 0,5 procent van de sporters daadwerkelijk positief, tegen 3,6 procent op de Pan-Arabische Spelen.

Overigens hoeft dat niet per definitie alles te zeggen: doping wordt ook vaak gebruikt in de aanloop naar grote toernooien, om harder en sneller te kunnen trainen. De vraag ging over dopinggebruik in de afgelopen twaalf maanden, dus een atleet zou daar prima eerlijk 'Ja' op kunnen antwoorden zonder op het WK verboden middelen in zijn of haar lichaam gehad te hebben.

Toch is het verschil dusdanig groot dat de onderzoekers er vanuit gaan dat de dopingcontroles nog bijzonder veel te wensen over laten. "In de topsport wordt aanzienlijk meer gedopeerd dan urine- en bloedtesten uitwijzen", concludeert men.

Het hele onderzoek is hier te vinden.