België bezorgt Oranje grootste nederlaag ooit op EK hockey

Redactie

Nog nooit verloren de hockeyers van het Nederlands Elftal op een EK met een marge van vier doelpunten verschil. Maar de Red Lions schoten meerdere gaten in de Nederlandse zoneverdediging, die broos oogde. België was oppermachtig, hoewel tien Nederlandse strafcorners aangaven dat het geen eenrichtingsverkeer was. Het werd 0-5.

Twee Belgische armen gingen overtuigend in de lucht. Aanvoerder Thomas Briels keek om zich heen, zag een uitverkocht Wagener Stadion vol met oranje supporters en wees met zijn rechterarm nog maar eens naar het publiek. 0-3, in het nationale hockeystadion van Nederland. Wát een weelde. En toen wist hij nog niet eens dat het in een 0-5 zou eindigen. De bal ging van linksachter hoog over de Nederlandse zoneverdediging, waarin Sander Baart mistastte en Briels de bal vrij langs Pirmin Blaak schoot.

Een jaar geleden werd het bij de Olympische Spelen nog 3-1 voor de Belgen, de eerste overwinning voor België ooit tegen Oranje. Dat was een dreun. Dit keer was het net anders. Geen uitschakeling in een titeltoernooi, maar wel een grove waarschuwing van de Belgen dat ze serieus favoriet zijn voor de Europese titel. Dit was pas de tweede Belgische overwinning in twintig onderlinge duels tegen Nederlander.

Al vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat het een bijzonder treffen was tussen twee hockeygiganten. Billy Bakker verloor in de eerste twee minuten meteen twee persoonlijke duels van de sterke Victor Wegnez. Het was duidelijk dat deze wedstrijd van een totaal ander kaliber was dan die tegen het arme Spanje. Even later kon Sebastein Dockier een afgeketste – niet goed gestopte bal – snoeihard achter Sam van der Ven slaan, tegen de zijplank. De eerste vijf minuten waren volledig voor België.

Daarna greep Oranje het initiatief. In de zevende minuut onderschepte Joep de Mol schitterend een hoge bal, die hij bij Robbert Kemperman inleverde. Die gaf slim aan Jorrit Croon mee en na een backhandschot van Bob de Voogd kreeg Oranje de eerste strafcorner van de wedstrijd. Daarna volgde er een slim overstapje op het middenveld van Valentin Verga, waarna Bakker Bjorn Kellerman de kans schonk. Die raakte ongelukkig de paal met een hard en laag schot. Nederland bleef pressen en de vierde strafcorner werd door Vanasch acrobatisch gered na de goede inzet van Van der Weerden, zijn oude teamgenoot van Oranje Zwart.

In het tweede kwart vond Kemperman daarna zijn goede vriend Sander de Wijn met een crosspass, waarna de centrale verdediger zich een Braziliaanse voetballer waande. Met heerlijke schijn- en stickbewegingen draaide hij de Belgische verdedigers dol en forceerde hij uiteindelijk de vijfde Nederlandse strafcorner, die door Van der Weerden hard naast werd gepusht. Net op dat moment kantelde de wedstrijd. Talent Jonas de Geus kreeg een groene kaart. Toen sloeg België genadeloos toe en kantelde de wedstrijd.

Dockier passeerde tijdens het overtal eenvoudig de instappende Van der Weerden en schoot onberispelijk raak langs niet Van der Ven, maar Pirmin Blaak die het tweede kwart in het goal stond. Thomas Briels bewees daarna dat er ook gaten kunnen vallen in de Nederlandse zoneverdediging, met de 0-3.

Keepers Van der Ven en Blaak oogden niet overtuigend. Bij de 0-4 dook Van der Ven naar zijn rechterhoek, maar ging de bal er links laag in van Loïck Luypaert. Blaak zorgde er wel voor met zijn klomp dat de vernederende 0-5 van de backhand van Briels er eerst niet kwam. Aan de andere kant leek Vanasch onpasseerbaar. Oranje zocht het vierde kwart naar een eretreffer, maar vond alleen Vanasch en frustratie op hun weg.

Tien Nederlandse strafcorners waren niet genoeg en ook alle Nederlandse kansen werden door de voormalig keeper van Oranje Zwart overtuigend gestopt. Sander de Wijn kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen aan de leiding, hoewel het niet helemaal duidelijk werd wat er gebeurde. Van der Weerden kreeg ook geel vanwege commentaar, wat de Nederlandse pijn goed samenvatte. Het werd vernederend toen Tom Boon met een backhand de 0-5 maakte.

De historische afstraffing kan louterend en ontnuchterend werken. Met een laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk in het verschiet is plaatsing voor de halve finale ‘gewoon’ in zicht. Maar het zelfvertrouwen heeft voor het eigen thuispubliek een enorme knauw gekregen.

Nederland-België 0-5 (0-3)
‘5 Sebastien Dockier 0-1
’25 Sebastien Dockier 0-2
’26 Thomas Briels 0-3
’38 Loïck Luypaert 0-4 (sc)
’55 Tom Boon 0-5

Mink van der Weerden in duel met de bal. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Mink van der Weerden in duel met de bal. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)